FOLLOW US

SCROLL

Ostrich Bird

i najfiniji šampanjac u srcu Beograda

Šampanjac se smatra najprefinjenijim pićem na svetu. Nekada je bio piće kraljeva i bogataša, a danas ga pijemo svi. Zlatni mehurići u visokim čašama našim posebnim trenucima pružaju dozu luksuza, elegancije i hedonizma, ali ga više ne ispijamo isključivo kada slavimo.

"Šampanjac pijem samo u dve prilike: kada sam zaljubljena i kada nisam." - Koko Šanel.

Danas možemo svakodnevno da uživamo u čaši penušca iz najpoznatijih francuskih kuća. Da pijemo šampanjac na poslovnom sastanku, posle kupovine,pre spavanja ili uz omiljenu poslasticu. Da nazdravljamo šampanjcem kada slavimo i kada nam treba podsticaj. Ostrich Bird iz Šampanje donosi najprefiniji ukus u srce Beograda!

Kako je sve počelo?

Znamo da se tajna ukusa krije u regionu, sortama grožđa, u tehnologiji i posvećenosti i zato odlučujemo da za Ostrich Bird odaberemo šampanjac iz najboljih francuskih kuća. Da bi nam to pošlo za rukom, putujemo u Šampanju gde isprobavamo različite sorte i uz preporuke stručnjaka najzad kreiramo jedinstvenu paletu najkvalitetnijih francuskih boca penušavog vina.

"Zašto pijem šampanjac za doručak? Zar ne piju svi? - Noel Kovard.

U toku naše posete Francuskoj, posvećeno se ugledamo na poznatog glumca, pevača i dramaturga Kovarda. Rezultat? Ostrich Bird postaje jedino mesto u Srbiji u kojem možete uživati u ukusu kuća Michel Gonet, Hostomme, Collard-Picard, Bression Sebastien, Follet Ramillion i Prevetou Perrier.

A kako izabrati šampanjac?

Ljubiteljma tradicije dopašće se Michel Gonet koji je u porodici sedam generacija. Hostomme je kuća za perfekcioniste jer ih njihova težnja ka izvrsnosti svrstava u red najboljih.

Šampanjac Collard-Picard primer je suptilnog spoja tradicije i modernosti, dok Bression Sebastien garantuje starost šampanjca od dve do pet godina. Follet Ramillion se posebno ističe poštovanjem svojih kupaca i prirodne sredine, a Prevetou Perrier svoj penušac pravi u samom srcu Šampanje.

Ljubitelji brendova koji već postoje na našem tržištu, mogu uživati u šampanjcima kuća Perignon, Monet Veuve Clicquot i Ruinart.

Umetnost

pravljenja šampanjca

Za proizvodnju šampanjca dozvoljeno je koristiti tri sorte grožđa. Pinot Noir raste na krečnjačkim terenima i od njega dobijamo bogata, prefinjena vina. U hladnijim predelima gaji se Pinot Meunier kog karakterišu visoki prinosi i začinske arome, dok je Chardonnay protivteža bogatim aromama Pinot Noira. Presudan uticaj na kvalitet šampanjca ima precizan izbor vrste vina za osnovu.

Kada se fermentacija u boci završi, javlja se talog od ćelija kvasca koji utiče na kompleksnost vinske arome. Na kraju proizvodnog procesa, talog se uklanja iz boce, a iako danas postoje mašine koje pojednostavljuju taj proces, vinske kuće Bolenže i Laurent Perrier to i dalje izvode na tradicionalan način oslanjajući se na ljudsku veštinu i umeće.

Kompleksnost ukusa

Količina likera koji se dodaje šampanjcu definiše nivo slasti i u zavisnosti od stila koriguje njegovu aromu.

Zato razlikujemo:

  • Extra brut: Šampanjcu se ne dodaje liker već se vino koje je izgubljeno tokom odstranjivanja taloga iz boce nadoknađuje istim vinom.
  • U pitanju je izrazito suv šampanjac "bone dry")
  • Brut: Liker se dodaje u količini od jedan odsto dok se najbolje kupaže ostavljaju upravo za brut šampanjce.
  • Extra sec: Dodaje se jedan do tri odsto likera. Dobijaju se suvi do polusuvi šampanjci.
  • Demi sec: Poluslatki šampanjci sa tri do pet odsto likera
  • Doux: Slatki, desertni šampanjci sa dodatkom od 15 odsto likera.

"Kajem se samo zato što u životu nisam dovoljno uživao u šampanjcu." - Džon Mejnard Kejns.

Kada je u pitanju Ostrich Bird, prilikom izbora šampanjca ne postoji pogrešna odluka. Zajedno ćemo pronaći idealan ukus i uživati u prefinjenosti šampanjca svaki dan. Za doručak kao Merlin Monro ili za večeru kao Orsol Vels - dan počinjemo i završavamo uz šampanjac


i Ostrich Bird!